Kom in och klicka runt så vet ni så mycket mer om att resa i Afrika, om Safari i Afrika.

Denna site är så objektiv det går att få – baserad på 1000 tals resandes feedback och våra ingående kunskaper.

LÄNDER lämpliga för SAFARI

Ett fåtal länder i Afrika lämpar sig för safari. Å andra sidan är dessa länder mycket stora och har flera nationalparker av hög kvalitet.

TANZANIA

Tanzania har världens mesta naturområden, skyddade områden är totalt större än halva Sverige. Märk att alla Big Five – parker har mycket djur och man kommer alltid nära djuren.
(Big Nine är ett bättre begrepp idag: Lejon, leopard, gepard, buffel, elefant, noshörning, giraff, zebra och gnu)

Tanzania har följande nationalparker och naturvårdsområden som kan besökas på en safari. Med ”Big Five” menas att området erbjuder viltsafari från safaribil där man kan se savannens och skogarnas alla djur. Står det inte Big Five har parken bildats pga andra naturvärden och är besöksvärda av andra orsaker.

Dessa är svåråtkomliga. Boendena är oftast småskaliga och guidning förstklassig. Med flying safari kan de flesta kombineras. (Ruaha kan också nås med bil och kombineras då med Mikumi N.P. (och ev. Selous samt Udzungwa). Transporten dit är lång men landskapet är vackert. )

Följande nås inom 5 – 8 timmar med bil:

Följande ligger inom 1 – 3 timmars transport från stad:

Övriga nationalparker

Marina nationalparker och Game Reserv

 

NAMIBIA

Namibia är världens bästa resmål enl NY Times! Färgernas Afrika men det finns många och unika nationalparker även i detta land. Big Five, unika folkstammar, Atlantens rikedom, det omväxlande och dramatiska landskapet, halvöknar med unika ekosystem, floder, canyon, god mat och dryck, hög klass på allt.

Nationalparker i Namibia

Alla ligger långt från Windhoek, från 6 timmars resa.

UGANDA

Uganda lockar pga gorillor och schimpanser men har så mycket mer att erbjuda – kallas inte utan orsak för Afrika Pärla = ”Grönt skönt allt”. En del är rädda för Uganda. I detta finns ingen som helst relevans idag. Landet är lika lugnt och säkert som Sverige och har så varit i snart 20 år.

Bwindi Impenetrable National Park sydvästra Uganda. Mycket känd för sina bergsgorillor.
Murchison Falls den största parken i Uganda som är uppkallad efter fallet där den mäktiga Nilen faller genom en smal klyfta. Erbjuder också viltrik safari och schimpanz trekking.
Queen Elizabeth Savannen, kanalen mellan de stora sjöarna och sjöarna ger ett rikt djurliv och ett mycket varierat afrikanskt landskap.
Kibale Forest tropisk regnskog med bl a schimpanser
Lake Mburo västra Uganda. Sjö med flodhästar, krokodiler och massor av fåglar men också Big Five.
MT Rwenzori Afrikas näst högsta bergsområde. Här ses ofta snö uppe på toppen. Trekking till toppen (4,267m över havet) tar sju dagar .
Mgahinga Gorilla en av de två parkerna i Uganda som är livsmiljö för de utrotningshotade bergsgorillorna. Gränsar Rwanda Vulcanos och Kongos Virunga nationalparker.
Kidepo dalen är en av Afrikas mer svåråtkomliga parker och med ett landskap som inte kan hittas i någon andra parker i östra Afrika. Nordost.
Semliki Nära Rwenzori. Gräsmark, savann, skog och våtmarker.
Mount Elgon National Park slocknad vulkan med unik natur och vackra vyer.

SYDAFRIKA

Stort land och vackert för rundturer med bil. Kapstaden med dess ”hot spots” är ett måste.
Krugerparken är den mest namnkunniga. Här är vägarna asfalterade. Lämpar sig för färd på egen hand men för att se djur måste man boka safari med större läs högre fordon på boendet. Är mycket buskigt så med vanlig bil ser man inte mycket.
Privata parker Finns många. Hög kvalitet på det mesta. 1 – 2 nätter är trevligt och rekommenderbart på de som ligger nära Kapstaden och man ser djur men safariupplevelsen kan inte alls jämföras med de längre österut och framförallt inte de i Östafrika.

BOTSWANA

Dyrt men bra kvalitet på det mesta.

Okawango deltat Unikt område som åxå kan upplevas ifrån Namibia. Klicka här (afrikaresor.se).
Chobe Nära Victoriafallen, Nås också från Namibias Caprivi Strip. Klicka här (afrikaresor.se).
Kgalahari Tranfrontier N.P. Inga elefanter men många lejon och andra kattdjur. Nås enklast ifrån Namibia via en sydlig tur där som inkluderar världens näst största kanjon. Kontakta ake på afrikaresor.se för mer info. Kräver pga avstånden många dagars safari (12 – 17 dagar). Dock mycket och varierande upplevelser – se Namibia.

KENYA

Det första landet med vilt safari där inte jakt var syftet. Kenya har alltså varit ett resmål för naturintresserade längst av alla länderna i Afrika.

Masai Mara är det mest kända. Det utgör en del av det ekosystem som till ytan huvudsakligen utgörs av Ngorongoro och Serengeti N.P. i Tanzania. Kenya har förstås flera andra men tre huvudsakliga rutter täcker de viktigaste dvs de mest besöksvärda.

Klicka här så får ni mer konkret info och förslag för alla budgetar, för lägre budget liksom för lyxsafari i Kenya.

ZAMBIA

Mkt dyra men bra boenden ofta långt inne i nationalparkerna

ZIMBABWE

lider av politiken. Området runt Victoriafallen är västerländskt och säkert.

MOZAMBIQUE

Som Zambia, men har mest lyxiga badorter, en del ”barefoot”, andra med mycket motorsporter.

LÄNDER lämpliga att KOMBINERA

Alla resmål kan kombineras med Zanzibar för bad där. För safari och upplevelser gäller
Namibia + Victoriafallen (dvs Zimbabwe)   Klicka här (afrikaresor.se).
Namibia + Kapstaden (Sydafrika)  Se Namibia på afrikaresor.se.
Uganda + Tanzania
Se turen Gorillor och lejon på afrikaresor.se
Kenya + Tanzania Se turen Det Genuina Afrika på afrikaresor.se
Sydafrika (läs Kapstaden) + Tanzania (för att förutom bad på Zanzibar uppleva riktig vildmark i Selous G.R. – inga stängsel finns i Tanzania till skillnad mot Sydafrika).

Klicka här för att komma till våra resor till Afrika