Allmän info – Tips o Tricks

”Alltför många safari och alltför många resmål” och ”hur många arrangörer som helst”. Inte lätt att välja. Vi förklarar – du väljer.

AFRIKA – VÄRLDENS NÄST STÖRSTA VÄRLDSDEL
När du väljer/planerar din safari är det viktigast att inte försöka få med allt. (S.k. amerikansk turism ger ingen kvalitet – dvs att försöka se så mkt som möjligt, gärna på så kort tid som möjligt). Många tror att resan till Afrika blir en ”one’s in a lifetime experience” och vill därför ha med ”allt” men Afrika är så fascinerande att har man en gång blivit ”biten av den afrikanska flugan” måste man dit igen. Och det är en stor kontinent – mycket större än man tror och länderna är mycket olika med massor att upptäcka. Även om du vill skräddarsy skall du utgå från någon tur – de är välplanerade och bygger på stor erfarenhet (om de finns på väletablerad och seriös researrangörs hemsida. www.afrikresor.se startade 1999).

 

OPTIMERA SAFARI

Tre kriteria är viktiga att veta innan man ger sig in i ”safari djungeln”:

SafariEtoshaFörsök inte se allt (Afrika är världens näst största världsdel, länderna är stora och avstånden pga sämre infrastruktur är ännu större i praktiken.)
Man blir nöjd oberoende vad man väljer (Man måste förstås läsa på så man är insatt i vad man bokat men Afrika är fantastiskt – man blir ”biten av den afrikanska flugan” och måste dit igen. )
Åk när det passar dig själv (Väder är väder och inte förutsägbart. Var 15 år kan det regna ”för” mycket i Tanzania under april – maj men i övrigt så spelar inte resdatum någon roll för en svensk. Alla årstider har sin fördel och punkten ovan gäller.)

Det gäller att välja

form av safari (avancerad-kortare, camping-lodger, med-utan guide, stor-liten grupp, med barn, bröllopsresa, avslut med bad…)
vilket/vilka länder du vill besöka

Märk också
Budgeten avgör. (Alla safari på www.afrikaresor.se håller hög kvalitet. Så oberoende av priset får ni en spännande och bra viltsafari men ju fler dagar / unikare rutt desto fler upplevelser förstås)
• Lyx el turistklass. Det finns alltid alternativ. ( I parkerna är det oftast ca 4 stjärnigt, alltid perfekta lägen. Uppgradering till 4 – 5 stjärnigt på Zanzibar är i jämförelse med Skandinavien billigt. I Namibia är boendet alltid av bästa kvalitet, från 3 – 5 stjärnigt. Här serveras exotiska middagar och vinet är extra utsökt.)
• Själv el i grupp – Många fasta tider finns för de som vill åka i grupp. (Ca hälften av de turer vi arrangerar är privata med egen bil&guide (för par, sällskap och familjer). Även om ni bara är två är tillägget överkomligt med egen bil&guide. På Flying Safari når ni exotiska nationalparker med extra mysigt boende och ni åker precis när ni vill och är oberoende av andra).

Om du redan bestämt vilket land du skall till så klicka i stället: www.afrikaresor.se. Se sedan sedan längst ned på sidan under resp land.

SafariiNamibia

 

KOSTNADER för en SAFARI

Alla safari och alla parker är bra men ju större budget desto mer upplevelser och/eller lyxigare service. Pga avstånden ökar kostnaden med antal nationalparker och med hur svåråtkomliga/unika de är. Avgörande är också hur lyxigt boende inkl service man väljer – i de flesta nationalparker finns inga billiga alternativ.

Låt inte priset alltför mycket avgöra ert val. Det blir aldrig billigt att åka på safari och att då snåla in några tusenlappar kan sänka kvalitén mycket mer i värde än det intjänade.
Riktlinjer: Safari i mer udda parker där parkfee är lägre kostar från 2000 pppdag med bil&guide, parkfee för er och bil&guiden, boende med helpension på lodge eller s.k. tented camp.
I de mer namnkunniga parkerna kostar det från 2500 pppdygn. I Ngorongoro tillkommer dessutom en craterfee på 300 usd per bil. Alla lodger betalar en consession fee som ofta är lika som camping fee. Denna är 20 – 50 usd pppnatt beroende på park – de avgifterna ingår dock i dygnspriserna ovan. Boendet är ca 3 stjärnigt med tre rätters middag. De dyrare 5 stjärniga camperna tar 3000 – 6000 pppdygn. Då ingår All Incl.

Renodlad camping blir något billigare. Ca 500 SEK billigare pppdag. Statliga avgifterna är ca 100 usd per dygn för de billigaste mindre namnkunniga parkerna. Då tillkommer hyra av bil, diesel (bilarna drar min 2 liter per mil under en safari – en safari medför min 25  mil i snitt per dag), mat o dryck, hyra för tält, madrasser, sovsäckar och kök.

Visum tillkommer. Avgift 1/1 2016 (kan ändras): 100$ för Uganda &  Kenya, 50 för Tanzania, 30 för Zimbabwe & Zambia, noll för Sydafrika & Namibia

VÄLJA RESEFÖRETAG

Vid val av reseföretag bör man kontrollera
– Hur länge de funnits (Kihansi Afrikaresor AB bildades 2009 men var tidigare registrerat som HB, Vi har arrangerat resor till Afrika sedan år 2000.)
– Att de inte är svartlistade på ARN
– att de har resegaranti på kammarkollegiet dvs att företaget är registrerat i Sverige: http://www.kammarkollegiet.se/travel-guarantee/sv/search. Går företaget i konkurs täcker resegarantin era utgifter. Se också Lagen om Paketresor nedan.
– det kan också vara bra att kolla företagets betalningsförmåga.
– Kolla om det finns bedömningar om företaget. Finns klagomål på företaget och ni tycker ändå att de har ett bra koncept så be dem förklara sig. Det finns  tyvärr åtskilligt fler konsumenter som är oseriösa än det finns arrangörer som är det. En del som reser har satt i system att hitta på något att klaga på för att försöka få tillbaks pengar. Något som branschen är medveten om och därför ersätts idag bara sådant som man av någon anledning missat. De kan därför sätta hoten i verklighet dvs hämnas genom att skriva osanningar på webben. ”Too much monkey business”.

LAGEN OM PAKETRESOR

Alla researrangörer i Sverige är tvungen att följa denna. Mycket kortfattat kan man säga att ”ni skall minst få det som är lovat” men lagen täcker naturligtvis många detaljer som t ex att ett reseföretag inte kan höja priset trots valutaförändring eller andra kostnadshöjningar en viss tid innan avresa.

Bokar ni utomlands finns naturligtvis ingen garanti.

www/INTERNET

Google, Bing o andra sökmotorer har den nackdel att den ger för mycket information och informationen är ibland motsägelsefull. Det som passar en del passar inte andra och många vill vara besserwisser efter att ha åkt en gång eller ett par ggr till Afrika. En enskild resenärs erfarenhet gäller enbart för honom. Hens kommentarer och bedömningar baserar sig mer på hur mycket förväntningarna uppfylldes och mindre på en objektiv bedömning. Tro oss: De arrangörer som jobbar med Afrika och som existerat några år har tillräcklig erfarenhet för att optimera allt för er – om de är seriös och har kunskap. Är de inte det utan ”bara vill sälja” har de snart många klagomål på webben. De riktigt stora företagen är mer bokningsföretag utan egentlig kunskap om resmålen men har man tur hittar man en handläggare som är bra.

Informationen nedan och på denna site är så objektiv det går. Ibland blir den av naturliga skäl då det utgör bedömningar subjektiv men den är baserad på 120 års erfarenhet av Afrika (våra medarbetares sammanlagda) och över 15 års erfarenhet som safariarrangör med 4000 resenärer enbart till Afrika.

Se också Välja Reseföretag ovan.

SAFARINS UTFORMNING

Safari kan delas in i:

Mer svåråtkomliga, unikare nationalparker kräver oftast Flying Safari – ju mer svåråtkomligt desto småskaligare och därför mer safari feeling. Ofta medför det mer service och finare läge på boendena. Alla guider är bra och välutbildade som vi nyttjar men i dessa parker är guiderna av allra högsta klass.
Upplevelser utanför turistområdena – ger ofta mer än man kan ana. Här finns så mycket livskvalitet.
Möte med människor – ”det färgrika Afrika”.

Antal deltagare

Bil&guide utgör en stor del av totala kostnaden. Man bildar oftast en egen grupp om man är fyra el fler och åker precis när man vill till paketpriser. Tillägget vid tre personer är också lindrigt. Tillägg för två personer är 3 – 5000 pp beroende på längd på safarin. För Flying Safari sker inga tillägg om man är single eller två (förutom singletillägget för boendet).

Safari för familjer

Det som ger mest upplevelser är
Det Genuina Afrika som börjar i Kenya
och
Gorillor o Lejon men då oftast utan gorilla trekkingen (mininimiålder 15). Den börjar i Uganda.
Safari i Selous är annars den mest prisvärda för familjer
Stor Safari i Södra Tanzania är en variant av ovan som ger lite extra upplevelser.
Stor Safari i Norra Tanzania är också mycket populär
Afrikas Pärla – Uganda för familjer ger också mycket djur o fin natur. Mkt prisvärd.

Namibia och Kapstaden lämpar sig också för familjer men barnen har mer behållning av den vackra naturen om de är äldre.
Flying Safari är förstås smidigt men för en familj blir kostnaden rätt hög.

Safari för (bröllops)par

Alla safari ger minnen för livet. Även bröllopsceremonin inkl festen arrangeras.
Pga merkostnaden när man är två på egen bil&guide kan flying safari vara det mest prisvärda. För lägre budget är Safari i Selous optimalt – med avslut på Zanzibar.

Er safari bestäms av

Budget

Det kostar mycket att åka på safari så det måste bli så bra som möjligt utifrån ens budget. Utnyttja oss på Afrikaresor! Våra medarbetare har tillsammans mer än 100 års erfarenhet av Afrika. I ett och att halvt decennium har vi kvalitetssäkrat turistnäringen i Afrika och i synnerhet Tanzania. Enbart till Östafrika har vi haft mer än 3000 nöjda resenärer. Deras feedback och att vi reser själva minst två ggr per år gör att vi vet hur rutten skall dras och vilka lodger och camper som skall väljas samt att nationalparkerna inte är förstörda på något vis. Att optimera er resa är det vi är till för. Och det kostar er inget extra.

En bra safari kostar från 18′ pp inkl flyg och en vecka på Zanzibar.
Tre nationalparker som inkluderar Serengeti & Ngorongoro får man räkna med kostar från 27.000 pp
En Flying Safari 3*3 nätter i mer svåråtkomliga nationalparker kostar från 30′ pp.
En lyxsafari kostar ofta ca 40′ pp med all incl. Det innebär t ex exklusiva tented camps där det är dukat med vita dukar och kandelabrar till middagen ute på savannen.

Ju större budget ju lyxigare eller mer omfattande. En del längre safari har mycket och unika upplevelser utan att kosta alltför mycket mer. På dessa varierar boendet. I parkerna är väljer www.afrikaresor.se alltid bästa tänkbara med avseende på safarifeeling och läge.

Flyget är det som påverkar totalkostnaden mest. En flygkostnad på ca 6000 pp ingår i ovan exempel.
Zanzibar finns förstås många alternativ från turistklass till 5+ -stjärnigt. Från 2′ inkl frukost till 20′ pp med All Incl för en vecka. Finns även boende för 70.000 pp men då ingår allt – även dykning.

Hur många ni är

Är ni fler än tre åker ni när ni vill till våra paketpriser.
Är ni single, två eller tre kan valet styras av det. Passar inte våra fasta tider finns alltid Flying Safari eller Safari i Selous som alternativ. De kostar inte mer pp trots att man inte fyller en safaribil (förutom single tillägget för boendet). Man kan alltså åka precis när man vill och är oberoende av andra.
Kostnaden för egen bil&guide är dock inte så stor om man är två el tre. Kontakta oss för info.

Är du single och inte kan åka på några av våra fasta tider är följande prisvärda

Naturintresse

Har nog de flesta skandinaver. Vi skräddarsyr nästan hälften av våra turer så har ni specialintressen så återkom med era idéer. Ni bör dock utgå från de rutter vi har då de är optimerade med avseende på boende i parkerna och rutt och fullvärdig viltsafari. Viltsafarin i de safari vi har på www.afrikaresor.se räcker för de flesta men med specialintresse t ex foto – se nedan – är det vanligt att man lägger till någon dag eller besöker ytterligare nationalparker.
Exempel: I den kortare ”Safari i Selous” får vi i 10% av förfrågningar önskemål om en dag till safari – men tre räcker. Man kan dock ta ett dygn till men inte inkludera ngn aktivitet utan bara helpension och så avgör man på plats om man vill besöka byar eller åka ut på viltsafari. Är man fler än två personer rekommenderar vi dock att ta bil tillbaks till Dar via Mikumi N.P. och lägga till två nätter där med viltsafari. I och med ny park och nytt boende upprepar det hela sig inte vilket är risken med fler än tre nätter i Selous.

Kulturintresse

Att besöka bönder och byar utanför turistorterna ger er mer upplevelser än ni kan ana. Och dessutom bättre livskunskap. Vi inkluderar detta där vi kan och har också rutter där inslagen ”Möten med Människor” är naturliga. (Visningsbyar håller vi oss helst ifrån).

Aktiv semester

Vill ni röra på er? Walking safari på savannen, vandra upp på bergstoppar, besöka byar till fots etc. Dessa skräddarsyr vi oftast men det finns  inslag i en del av våra turer: i nationalparker som Kilimanjaro förstås men också Udzungwa, Selous och safarin Det Genuina Afrika.

Foto Safari

Alla vill vi ta kort för att visa dem därhemma och som minne. Men med starkt fotointresse, foto som hobby eller som proffsfotograf bör man åka själv eller med likasinnade. Ge oss era önskemål via email så optimerar vi. Vi har också ”färdigplanerade” turer just för fotografer. Kontakta oss.