Allmänt om Bad och Beach i samband med Safari

De flesta vill kombinera safarin med några dagars bad och eftersom Indiska Oceanen har vackra palmbeströdda stränder som är lättåtkomliga och med prisvärda boenden är det självklart att ”ladda batterierna” under någon palm innan hemresan. 9 av 10 väljer Zanzibar som avslut på sin semester men det finns alternativ för de som vill ha lite annorlunda.

För de som  vill aktivera sig finns mycket att göra på nedan badorter: snorkling, dykning, fiske förstås men på Pemba och Unguja (huvudön på Zanzibar) finns också delfinsafari, kryddtur, Stonetown, besök regnskog som är naturvårdsområde med flying foxes och primater (apor) samt artrika mangroveträsk. På Zanzibar finns en nationalpark med primater och mangroveträsk.

Tanzanias kust och öar (Zanzibar, Mafia Island, Pemba Island m fl) har tropiskt klimat med ungefär samma temp året om.

Ser man vattensporter och eller shopping som viktigt är dock Sydafrikas östkust och Mozambique ok. Sydafrika har storskaliga riviera-liknande bad. Mozamibique lyxigt med höga priser.
Kenyas kust (Mombasa) är  pga överexploatering (många störande ”strandraggare”) och oroligheter f.t. inte rekommenderbart.

Vi brukar rekommendera byte av strand/kök/hotel om man har 8 eller fler badnätter och vid 7 – 8 nätter kan man i stället avsluta i Stonetown på Zanzibar en till två nätter för att ”göra staden” och avsluta med en middag på någon av stadens tak-restauranger. Det finns hotell med stor mysfaktor till överkomligt pris.

En del (mycket få) väljer att börja med badet i stället –  för att ”vila upp sig och komma ner i varv innan safarin. En smaksak. Vanligast är ändå att börja med safari och/eller aktiviteter ss vandring på Kilimanjaro och därefter avsluta med lata dagar på stranden, oftast på Zanzibar.

Tanzania

Zanzibar är i viss mån självstyrande men tillhör landet Tanzania så det är prisvärt och enkelt att välja denna ö i Indiska oceanen. Det finns dock alternativ: BAgamoyo norr om Dar EsSalaam har en del fina hotell i närheten. Pemba Island tillhör Zanzibar arkipelagen och är än mer exotiskt. Fanjove Island är en 1 km lång paradisö i SongaSonga arkipelagen söder om Zanzibar. Mafia Island är inte så stor som Zanzibar men stor och med marin nationalpark. Alla dessa har mysboenden.

Bad efter Safari i Uganda eller Rwanda

Det går utmärkt att flyga hem via t ex Zanzibar för att avsluta med bad även om man har safari i det inre av Afrika. Flyg tar endast ca 2 tim från Entebbe eller Rwanda. Billigare transport blir det via Bukoba/Mwanza vid Victoriasjön, effektiv flygtid är densamma.
Optimalt upplägg beror på val av rutt i Uganda/Rwanda. Den finns turer som tar er hela vägen från Uganda via Victoriasjön och Serengeti till Arusha se Gorillor o Lejon på www.afrikaresor.se. Att kombinera Rwanda med Safari genom Sernegeti & Ngorongoro innan bad på Zanzibar är också enkelt – återkom till oss på info@afrikaresor.se  tfn 02369666

Efter Safari i Namibia eller Sydafrika

Vissa flygbolag mellanlandar  i Dar Es Salaam vilket gör det mycket enkelt att kombinera med bad på t ex Zanzibar. Antal nätter  och val av strand avgör man själv. Vid bokning av flyget är det bara att bestämma hur många nätter man vill var på respektive ställe.

För de som vill uppleva Kapstaden är det mycket lämpligt att också ta viltsafarin i Selous G.R, i stället för på någon av de privata parkerna nära Kapstaden eller i t ex Kruger parken. I Selous får ni mer varierad viltsafari och framförallt är det ren vildmark utan stängsel och med mycket djur. Se t ex viltsafari i Selous.  Den inkluderar 8 nätter på Zanzibar men detta är förstås helt flexibelt. 7  n Kapstaden + 3 nätter Selous + 5 – 8 n Zanzibar är ett perfekt upplägg – och ger mycket för pengarna.

Efter Safari i Tanzania

95 % av de resande väljer att avsluta på Zanzibar medan resten väljer Mafia Island, Pemba, Pangani eller nära Bagamoyo. Alal dessa badorter ligger i Tanzania. Så gott som alla förslag på safari i Tanzania inkluderar därför bad på Zanzibar. Se våra turer på www.afrikaresor.se längs ned på sidan under rubriken Tanzania.

LÄMPLIGA ÖAR / STRÄNDER

 Mafia

Mafia Island är en 20 minuters flygning från Dar es-Salaam och erbjuder trevliga boenden på en småskalig ö med få hotell. . Det erbjuder spännande fiske och dykning. Lodgerna på östsidan ligger i en marine nationalpark så det tillkommer parkfee till boendet. Snorklingen och dykningen är lätt (grunda vatten med mycket koraller) och med hög kvalitet.  Sjöko kan, om man har stor tur upplevas. Mycket större chans är det att möta världens största fisk – valhajen. För den som inte har snorkling eller dykning som intresse räcker det gott med 4 dygn på Mafia.

Det är lämpligt att kombinera Mafia med Zanzibar för den som vill ägna mer tid än 6-7 nätter åt bad/beach/vattenaktiviteter.

För den som har ca 7 nätters bad  är Mafia + beach norr om Dar Es Salaam lämpligt att kombinera.

Zanzibar

Zanzibar som är en arkipelag består av huvudön Unguja och ön Pemba norr därom (samt flera mindre öar). Dessa två öar har korallrev som omger öarna och med lagun innanför med svepande sandstränder.  Stonetown är enda staden på huvudön som är stor som Gotland. Du kan också andas in dofter av kryddnejlika, vanilj, kardemumma och muskot. Swahili kulturen kan mest skönjas på byggnader som arkitektoniskt  går tillbaka 900 år. Detta kan ses på båda öarna.

Mer info om Zanzibar: Klicka http://www.afrikaresor.se/vaart-afrika.aspx

Kryddtur är ett ”måste”, snorkling, delfinsafari, dykning och fiske är de vanligaste aktiviteterna. De sista åren har kite segling och hyra av vatenskotrar blivit möjligt. Meddela oss om ni vill eller inte vill ha sådana aktiviteter. Framförallt kite seglarna ockuperar stranden genom sina ”snören”,

Pemba

Pemba Island ligger norr om huvudön på Zanzibar. Här sker den mesta av kryddproduktionen eftersom ön är bördigare än Unguja. Det enda prisvärda boendet på ön är Manta Resort som har All Incl och SPA behandling ingår varje dag. Kostar från ca 2000 pppnatt men med boende i 7 nätter behöver man bara betala för 5 vilket gör att det blir mycket prisvärt med tanke på hur mycket som ingår. Stranden är mycket fin med fin snorkling över korallrev åtkomligt direkt från stranden. I en djuphåla i korallreven har samma konstnär som har udnervattenboende och trädboende i Västerås fixat ett undervattensrum. Här kan de som vill övernatta. Kostar drygt 6000 pp men är förstås ett ”ones in a lifetime experience”.

Pemba är en mer kuperad och vackrare (grönare) ö än Zanzibar dvs Unguja.

Förslag på enbart badsemester i Östafrika: http://www.afrikaresor.se/vaara-resor/zanzibar-och-pemba-island.aspx

Fanjove Island

Är en paradisö drygt 15 mil söder om Zanzibar i SongoSongo arkipelagen. Ön är 1 km lång och 300 m bred. Perfekt för en joggingrunda men det är inte orsaken att åka hit – utan idyllen. Ett äkta barefoot paradize. Snorkling, fiske, dykning etc är förstås självklara aktiviteter men ön är suverän för de som vill ladda batterierna eller bara njuta av varandras sällskap. En småskalig camp med utmärkt service är det enda boendet på ön. Normalt rekommenderas ca fyra nätter men är man nykär eller dyk/snorkling freek kan fler nätter vara nöjsamt. Kombineras gärna med t ex Mafia Island, ön 10 mil söder om Zanzibar.

Klicka http://www.afrikaresor.se/zanzibar.aspx#fanjove

Saadani

Den enda nationalparken som har direkt anslutning till Indiska Oceanen. Badmöjligheterna är dock begränsade pga att stranden är rätt lerig. Tanzanias nyaste nationalpark har en yta på 1000 kv.km. Den norr om Bagamoyo, söder om Pangani, direkt väster om Zanzibar och är mycket lämplig att besöka i samband med vistelse i Dar eller som ”fly in safari” från Zanzibar.  Nationalparken är mycket besöksvärd. Området består av typiska savanngräsmarker och orörda stränder. Här finns en stor variation av vilda djur inklusive arter som Coles koantilop, elefant, leopard, lejon, buffel, giraff, gnu, zebra, colobus apa och den sällsynta Roosevelt sobel antilop.

Pangani och Amboni grottor

Detta är en vacker plats att besöka, särskilt under solnedgången. Några av de aktiviteter som finns är båtturer, snorkling och djuphavsfiske.

Pangani området har många alternativa beach hotell. En del nyttjas av oss för unikare beach vistelse i kombination med safari i norra Tanzania och bad på Zanzibar. Efter ngn dag på mysig strand i Pangani tar man med fördel båten till Zanizbar för att avsluta där. Kräver min 7 nätters badsemester för att inte bli för ”jäktigt”.

Dar Es Salaam

Dar es Salaam, som beyder lugn oas / fridens boning, var för bara ett sekel sedan en lerig fiskeby kallas Mzizima. Zanzibar, Bagamoyo och Pangani var  mycket större och betydande för handeln. Idag råder det omvända.
Tanzanias huvudstad är på papperet Dodoma i de centrala delarna av landet men Dar är fortfarande landets viktigaste hamn samt administrativa och kommersiella centrum. Dagens Dar es Salaam är en blandning av gammalt och nytt, en blandning av äldre arabisk, tysk och brittisk arkitektur med moderna strukturer. Den har bra stränder men de lämpar sig mest för den som har ärende i staden. Själva centrum är pga den ekonomiska utvecklingen inte farbar med bil el taxi längre under dagtid – om man inte älskar bilköer förstås.
Behöver man övernatta i Dar t ex pga flyget är det bättre att bo nära flygplatsen även om boendena är tämligen enkla eller i det mysiga och fräscha Slipway – ett köpcenter med mysiga små butiker och fik norr om staden. Flyger man mycket tidigt är det dock inga problem med att ta sig ut från centrum av Dar.

Boatsafari on Zanizbar

Zanzibar fisherman

Bagamoyo

Bagamoyo, 75 km från Dar Es Salaam, är en fascinerande liten stad och en levande monument över Östafrikas turbulenta förflutna. Det var en gång en stor utlopp för slavhandeln. Det var också den forna huvudstaden i Tyska Östafrika. Det har magnifik naturhamn där ruinerna av den tidiga arkitektur kan ses. Man planerar att bygga en enorm hamn som skall hantera gods (naturgas) från det inre av Afrika. När detta bygge startar förvandlas denna småskaliga, sömniga stad till ngt helt annat.

Strax söder om Bagamoyo ligger två mycket mysiga beach boenden. Ett lyxigt på en liten ö strax utanför fastlandet – ett riktigt” barefoot paradize” samt ett enklare men mycket prisvärt som ligger direkt på stranden men på fastlandet i anslutning till en fiskeby. Vid vissa safari är det värt mycket att kombinera dessa två boenden. Och också ett lämpligt start för en Zanzibar vistelse eftersom man kan åka Dhow till Zanzibar härifrån.

Klicka här för mer info om Zanzibar t ex hotell