NÄR är BÄST TID att ÅKA på SAFARI

Vanlig fråga och svaret är enkelt: Man skall åka när det passar en själv! Alla ”årstider” har sina fördelar: Har regnen kommit är landet grönare och vackrare med mycket blommor, under torrperioden kan djuren i stället vara mer samlade vid vattenhålen. Vädret är nyckfullt så planerar man sin safari utefter det så riskerar man bara att bli besviken.

Dock gäller att vissa nationalparker är bildade just för att de säsongsvis visar upp en enorm blomprakt eller samlar mycket djur på visst ställe. Kitulo Plateau (”Guds trädgård” eller som botaniker sagt ”Blommornas Serengeti”) är ett bra exempel på detta. Den kan förstås besökas under torrperiod maj – okt pga att området är så böljande vackert men orkideerna och övriga växter blommar mest dec – mars. Området i sydväst – 20 mil norr om Kapstaden och 10 mil in i Namibias halvöken –  är alltid fantastisk att besöka men under våren (dvs runt sept – nov) extra vackert då tusentals lökväxter blommar.

För resp. land i Afrika

Tanzania

Tanzania har två regnperioder med mellanliggande torrare perioder.
Oktober regnen är det som triggar de enorma horderna med gräsbetare. Detta är de korta regnens regnperiod. Det regnar ungefär som på en normal svensk sommar och regnen kommer oftast på kvällen som åskväder. Dessa påverkar alltså inte er safari negativt alls – utan snarare tvärtom. (De kan utebli helt dessutom.)
Den stora regnperioden (masika) inträffar slutet mars – april till mitten av maj normalt och under denna period kan det vissa  år (ofta ca 15 år emellan – senast inträffade det 2016) regna ”för mycket”. Det kan medföra att en del av vägarna måste stängas i Serengeti och Selous. (Trots det går det även i dessa extremfall åka på safari och se mycket djur men då får man vara lite flexibel vad gäller dagens mål.)

Norra Tanzania har sin migrationen av gräsbetare som triggas av regnperioden med de korta regnen (spridda åskskurar ofta på kvällarna) i oktober. Den är inget att ”jaga” om man inte har gått om tid på sig så man säkrare kan planera in den tidsmässigt. Ni ser garanterat djur så ni blir nöjda ändå. (Våra guider har fått klagomål på att det varit ”för mycket djur” – aldrig tvärtom!)

Många hotell i övriga Tanzanias nationalparker och game reserv stänger i april mest pga att det är lågsäsong och renoveringar skall ske. Detta gäller framförallt i Selous G.R. i södra Tz.

Katavi N.P. baserar sig mycket på den intensivaste torrperioden (juni – okt) då slätten översvämmas av gräsbetare. Flodhästar och krokodiler ses dock lika bra året om tillika lejonen. Klicka bild för att komma till Tanzania resor:

Safari i Tanzania

Uganda

Även här kan det regna mycket i april/maj. Stora delar är regnskog och där kommer det skurar var och varannan dag. Inga problem att åka på safari men vägarna kan vara slippriga i bergen – fyrhjulsdrivet krävs. (Vilket Afrikaresor.se alltid har naturligtvis.)
Klicka här för att komma till Ugandas resor.

Kenya

Exakt som Tanzania men vissa områden är högre belägna och får mer regn under regnperioden.
Klicka här för att komma till Kenya resor.

Namibia

Namibia är torrt så även om de har regnperiod dec – mars är det inget man berörs av förutom i Khaudum N.P. som stänger i början av dec. Detta pga att man passerar flera floddalar och minsta lilla vattenmängd i dem gör att det är vanskligt att ta sig fram. Vi har åkt i nov, dec, feb och mars. Det har kommit någon regnskur men inget som berör en skandinav. Torrast är det maj – okt. Åk när det passar dig själv!

Det står ofta på webben att det är bäst att åka i juni till september. Vill man se samlade och utmärglade djur så ..ja. Men vill man som de flesta av oss se ett vackert landskap med gladare djur och människor så åk i nov – mars. Djur ser ni så ni blir nöjda oberoende när ni åker. Enda nackdelen är att det i Sossuvslei kan vara mycket hett i dec o början av januari men det finns ju AC. afrikaresor har AC både i bil och boende i Sossusvlei denna tid.

Resor till Namibia

Sydafrika

Större delen av Sydafrika är rätt oberoende av ”årstid”. Dvs man kan def. åka när som helst under året.

Runt Kapstaden är det dock vinter under vår sommar vilken kan vara ruggig pga den alltid kalla Atlanten. Tempen går dock upp på dagarna.

Vår höst/deras vår blommar de torra områdena norr om Kapstaden. Ett färgsprakande fenomen i sig med all färgprakt.
Under jul/nyår är befolkningen själva ledig varför mycket är fullbokat.

Vi upprepar: Man skall åka när det passar en själv för djur ser ni så ni blir nöjda oberoende av när ni åker också. Vädret är dessutom nyckfullt även i Afrika.

Klicka här för att komma till Afrika resor